Ondernemingsraad en reorganisaties
De Ondernemingsraad (OR) reageert eerst op de globale beschrijving van een reorganisatie. Daarna maakt de werkgever een voorgenomen besluit. De OR heeft daarover adviesrecht. Pas na het advies van de OR kan een werkgever een definitief besluit nemen.
Reactie OR en advies vakbonden op algemene beschrijving reorganisatie
Uw werkgever legt een globale beschrijving van de toekomstige organisatie voor aan de Ondernemingsraad (OR). Dit gebeurt vóór de voorbereidende fase van het reorganisatieproces. In de globale beschrijving staan de betrokken functiegroepen en beschrijft de werkgever waarom de krimp noodzakelijk is. De OR reageert met een 'zienswijze'.
De werkgever legt de zienswijze van de OR en de globale beschrijving voor aan de vakbonden. Deze adviseren over welke groepen ambtenaren bij de organisatieverandering zijn betrokken. Ook kunnen de vakbonden adviseren over de duur en een eventuele verlenging of verkorting van de voorbereidende fase. De werkgever kan alleen van dit advies afwijken als hij daarvoor een goede motivatie heeft.
Zonodig worden aanvullende afspraken gemaakt over de begeleiding van de betrokken ambtenaren in de voorbereidende fase. Ook kunnen de bonden eventueel adviseren over maatwerk. De werkgever moet de afspraken voorleggen aan het sectoroverleg Rijk voor toetsing.
Adviesrecht
Voordat uw werkgever besluit tot een belangrijke reorganisatie, mag de OR advies uitbrengen (adviesrecht). Daarom moet de OR tijdig geïnformeerd worden over een voorgenomen besluit tot reorganisatie.
Als de OR afziet van zijn adviesrecht of positief adviseert, neemt uw werkgever het definitieve besluit tot reorganisatie. Als de OR een negatief advies uitbrengt, is opschorting van de organisatieverandering mogelijk.
Vanaf het definitieve besluit krijgt de OR maximaal één maand uitstel. Uw OR kan ook aangeven dat uitstel niet nodig is. Het uitstel geeft uw OR de mogelijkheid beroep in te stellen bij de rechter tegen het besluit. Dat beroep wordt ingesteld bij de Ondernemingskamer.
Is uw werkgever het niet eens met het advies van de OR, dan moet hij in het besluit tot reorganisatie motiveren waarom hij het advies niet overneemt.
Adviestermijn
De OR brengt binnen een redelijke termijn advies uit. Doet de OR dit niet, dan neemt uw werkgever het definitieve besluit tot reorganiseren.
Wat een redelijke termijn is, staat niet in de wet. Vaak wordt een termijn van 6 weken gebruikt. Geadviseerd wordt dat de werkgever en de OR vooraf afspraken maken over de volgendfe 3 zaken:
- de termijn waarbinnen de OR het advies uitbrengt;
- de termijn waarbinnen de werkgever (eventuele) nadere vragen stelt;
- de termijn waarbinnen de OR een antwoord geeft op de vragen van uw werkgever.