Overgangsrecht doorwerken na AOW-leeftijd
Heeft u de AOW-leeftijd uiterlijk op 31 december 2019 bereikt en werkt u door na uw AOW-leeftijd? Dan heeft u recht op de aanspraken bij doorwerken na de AOW-leeftijd die op die datum van toepassing waren. Daarbij geldt als voorwaarde dat u sindsdien zonder onderbreking een arbeidsovereenkomst met de Staat heeft.
Deze pagina gaat over het overgangsrecht voor doorwerken na de AOW-leeftijd voor werknemers:
- die uiterlijk op 31 december 2019 de AOW-leeftijd hebben bereikt; én
- doorwerken sinds het bereiken van de AOW-leeftijd.
Zie voor meer informatie CAO Rijk.
Heeft u de AOW-leeftijd uiterlijk op 31 december 2019 bereikt en sluit u na 31 december 2019 een nieuwe arbeidsovereenkomst af? Dan geldt dit overgangsrecht niet voor u.
Doorwerken
Werkt u door na de AOW-leeftijd op basis van de overgangsbepaling van de CAO Rijk? Dan is het mogelijk om door te werken tot u 70 jaar wordt. Uw dienstverband stopt bij het bereiken van de leeftijd van 70 jaar, tenzij u en uw werkgever besluiten dat u blijft werken.
Tijdig aanvragen
Wilt u na uw 70e blijven werken? Vraag dit dan uiterlijk 3 maanden voor uw 70e jaar aan bij uw manager. Uw ontslag kan dan elke keer voor de duur van ten hoogste een jaar worden uitgesteld.
Beëindiging dienstverband bij VWNW-beleid
Uw dienstverband wordt beëindigd als u vanwege toepassing van het VWNW-beleid:
- verplichte VWNW-kandidaat wordt omdat uw functie vervalt; of
- deel uitmaakt van een doelgroep waarbinnen wegens overtolligheid verplichte VWNW-kandidaten moeten worden aangewezen.
In dat geval heeft u geen recht op de VWNW-voorzieningen.
Gevolgen doorwerken na AOW-leeftijd
U kunt (deels) doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd. Dat heeft gevolgen voor uw inkomen en uw arbeidsvoorwaarden.
Inkomen naast AOW
U ontvangt van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) naast uw maandinkomen een AOW-uitkering. Inkomsten naast uw AOW hebben geen gevolgen voor de hoogte van uw AOW.
Pensioen
U ontvangt vanaf de AOW-leeftijd het wettelijk ouderdomspensioen (AOW). En u heeft aanspraak op ABP pensioen als u dat laat uitbetalen. U blijft ook pensioenrechten opbouwen.
Pensioenopbouw bij langer doorwerken
Als u langer (gedeeltelijk) doorwerkt, bouwt u ook langer ABP-pensioen op. U kunt pensioen opbouwen tot 5 jaar na het bereiken van uw AOW-leeftijd. Op dat moment komt uw pensioen altijd tot uitbetaling.
Als u naast het doorwerken ook (gedeeltelijk) pensioen ontvangt, is dit pensioen lager dan wanneer u het (gehele) pensioen later in zou laten gaan. Als u dus tijdens het langer doorwerken niet aan uw pensioen komt, dan zou het latere gehele pensioen hoger zijn.
Maximum pensioenopbouw
Er is geen maximum aan het aantal pensioenjaren. U kunt bijvoorbeeld een pensioen ontvangen over 45 pensioenjaren. Wanneer u gedeeltelijk blijft doorwerken, bouwt u pensioen op voor het deel dat u werkt.
Premies en belasting
Vanaf het moment dat u AOW-uitkering ontvangt hoeft u de AOW-premie niet meer te betalen. U betaalt over uw salaris en AOW-uitkering wel loonbelasting. Houd er verder rekening mee dat u na het bereiken van uw AOW-leeftijd inkomsten van 2 of meer instanties ontvangt. Het komt voor dat deze instanties minder loonbelasting berekenen dan het bedrag dat u over uw totale inkomen moet betalen. De Belastingdienst legt u dan een (naheffings)aanslag inkomstenbelasting op.
Ziek na AOW-datum
Bent u door ziekte arbeidsongeschikt na uw AOW-datum? Dan heeft dit de eerste 52 weken van uw arbeidsongeschiktheid geen gevolgen voor uw salaris. U houdt uw recht op uw salaris alsof u niet arbeidsongeschikt bent. Heeft u een onkostenvergoeding? Dan stopt die wel. Bent u langer ziek dan 52 weken? Dan krijgt u zolang u niet werkt, geen salaris. Bent u weer (gedeeltelijk) aan het werk? Dan krijgt u over de uren die u werkt, uw hele salaris. Was u al ziek op uw AOW-datum? Hoelang u doorbetaalt krijgt hangt af van de tijd dat u ziek was vóór de AOW leeftijd.
Sociale verzekeringen
Als u doorwerkt bent u niet meer verzekerd voor de werknemersverzekeringen en heeft u bijvoorbeeld na ontslag geen recht meer op een uitkeringen uit de Werkloosheidswet (WW).
Wet- en regelgeving
Geen transitievergoeding
U heeft geen recht op een transitievergoeding als uw dienstverband wordt stopgezet.