Werkloosheidsuitkering

Wordt u geheel of gedeeltelijk werkloos? Dan kunt u onder voorwaarden een werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) krijgen om het verlies aan inkomen op te vangen.

Duur en hoogte WW-uitkering

De WW-uitkering heeft een maximale uitkeringsduur. De duur van de WW-uitkering is afhankelijk van uw arbeidsverleden. De hoogte van de WW-uitkering is de eerste 2 maanden 75% en daarna 70% van uw (gemaximeerde) dagloon.

Verhoogde uitkering, aanvullingsuitkering en overbruggingsuitkering

Als rijksambtenaar kunt u bij ontslag in aanvulling op uw WW-uitkering mogelijk een verhoogde uitkering krijgen. Na afloop van de WW-duur heeft u mogelijk recht op een aanvullingsuitkering. Oudere werknemers kunnen desgewenst kiezen voor een overbruggingsuitkering.

Een nieuwe baan

Vanaf 4 maanden voor het beëindigen van uw dienstverband kunt u een beroep doen op ondersteuning van uw werkgever voor het vinden van werk. Als u een WW-uitkering, aanvullingsuitkering of overbruggingsuitkering ontvangt, heeft u sollicitatieplicht.

Pensioenopbouw met werkloosheidsuitkering

U ontvangt een werkloosheidsuitkering? Dan bouwt u als deelnemer van ABP 50% pensioen op van wat u opbouwde toen u werkte.

Aanvragen

Via de website werk.nl, of een Werkplein bij u in de buurt, kunt u zich (uiterlijk de 2e werkdag nadat u werkloos bent geworden) inschrijven als werkzoekende en een WW-uitkering aanvragen.

Let op! Als u zich registreert als werkzoekende is het belangrijk om te vermelden dat u gewerkt heeft bij het Rijk. UWV WERKplein hanteert voor deze sector een andere werkwijze, omdat de overheid als werkgever zelf een taak heeft om mensen weer aan het werk te krijgen.

De verhoogde uitkering, aanvullingsuitkering en overbruggingsuitkering vraagt u bij APG aan.

Wet- & regelgeving en cao

CAO Rijk: Aanvulling op WW-uitkering bij einde dienstverband
Dagloonbesluit werknemersverzekeringen
Beleidsregels toepassing artikelen 24 en 27 WW 2006 
Regeling wachtgeld en uitkering bij privatisering
Werkloosheidswet (WW)
Wet Financiering sociale verzekeringen
Wet Inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW)