Gevolgen werken na AOW-leeftijd

Heeft u de AOW-leeftijd bereikt en bent u met uw werkgever overeengekomen dat u blijft werken na het bereiken van de AOW-leeftijd? Dan heeft dat gevolgen voor uw inkomen en uw arbeidsvoorwaarden.

Inkomen naast AOW

Heeft u de AOW-leeftijd bereikt en blijft u werken? Dan ontvangt u naast uw maandinkomen van een AOW-uitkering van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Inkomsten uit arbeid naast uw AOW-uitkering hebben geen gevolgen voor de hoogte van uw AOW-uitkering.

Pensioen

U ontvangt vanaf de AOW-leeftijd het wettelijk ouderdomspensioen (AOW). En u heeft aanspraak op ABP-pensioen als u dat laat uitbetalen. Als u blijft werken na uw AOW-leeftijd stopt uw pensioenopbouw via uw werkgever.

Wilt u na uw AOW-datum pensioen blijven opbouwen, dan kan dat op vrijwillige basis. Dit kan tot uiterlijk 5 jaar na uw AOW-leeftijd. De pensioenpremie komt volledig voor uw rekening. U moet hiervoor binnen 9 maanden na aanvang van de arbeidsovereenkomst een brief sturen aan ABP.

Premies en belasting

Vanaf het moment dat u AOW-uitkering ontvangt betaalt u geen AOW-premie meer. U betaalt over uw salaris en AOW wel loonbelasting. Houd er rekening mee dat u na het bereiken van uw AOW-leeftijd inkomsten van 2 of meer instanties ontvangt. Het komt voor dat deze instanties minder loonbelasting berekenen dan het bedrag dat u over uw totale inkomen moet betalen. De Belastingdienst legt u dan een navorderingsaanslag inkomstenbelasting op.

PAS-regeling

Als u na AOW-leeftijd blijft werken, kunt u geen gebruik meer maken van de PAS-regeling.

Werken na de AOW-leeftijd en ziek

Wordt u ziek? Dan hoeft uw werkgever geen plan van aanpak voor uw re-integratie op te stellen. Tijdens uw ziekte ontvangt u maximaal 13 weken uw gebruikelijke maandinkomen. Na afloop van deze periode eindigt uw recht op doorbetaling van uw maandinkomen bij ziekte.

Sociale verzekeringen

Als u doorwerkt na AOW-leeftijd bent u niet meer verzekerd voor de werknemersverzekeringen en heeft u bijvoorbeeld na ontslag geen recht meer op een uitkeringen uit de Werkloosheidswet (WW).

Geen transitievergoeding

Als uw dienstverband wordt beëindigd vanwege het bereiken van de AOW-leeftijd heeft u geen recht op een transitievergoeding.

Aanpassing arbeidsduur

U kunt uw werkgever vragen om uitbreiding of vermindering van het aantal uren dat u werk. Omdat u de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt, hoeft uw werkgever niet meer verplicht in te gaan op uw verzoek.

Tijdelijke contracten

Als u blijft werken na uw  AOW-leeftijd sluit u een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Een reeks van opvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomsten wordt een keten genoemd. De zogenoemde ketenbepaling is voor tijdelijke contracten voor AOW-gerechtigden van toepassing. U mag als AOW-gerechtigde op maximaal 6 tijdelijke arbeidsovereenkomsten in maximaal 4 jaar werken. Na meer dan 6 opvolgende tijdelijke contracten of na 4 jaar wordt uw tijdelijke arbeidsovereenkomst automatisch een vaste arbeidsovereenkomst.

Alleen de tijdelijke arbeidsovereenkomsten die zijn aangegaan nadat u de AOW-leeftijd heeft bereikt, tellen mee voor de keten. Ook moeten de periodes tussen de tijdelijke contracten 6 maanden of korter duren. Bij een tussenperiode van meer dan 6 maanden gaat er een nieuwe keten lopen.

Overige rechten blijven hetzelfde na AOW-leeftijd

Afgezien van de uitzonderingen die hierboven zijn genoemd, heeft u als AOW-gerechtigde werknemer dezelfde rechten als jongere werknemers. Bepalingen in het Burgerlijk Wetboek en CAO Rijk over bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden, proeftijd of opzegtermijn gelden dus ook voor u.

AOW-leeftijd bereikt vóór 1 januari 2020

Bereikte u de AOW-leeftijd uiterlijk op 31 december 2019 en werkte u door na uw AOW-leeftijd? Dan heeft u recht op de aanspraken bij doorwerken na de AOW-leeftijd die op 31 december 2019 golden.

Bereikte u de AOW-leeftijd uiterlijk op 31 december 2019 en komt u na 31 december 2019 in dienst? Dan gelden de regels van de CAO Rijk op deze pagina voor u.