Gevolgen ontslag
Je gaat uit dienst. Je werkgever maakt dan een eindafrekening van je salaris. Vaak ontvang je een brief met de bevestiging van je ontslag, je eventuele terugbetalingsverplichtingen en in te leveren spullen.
Denk aan de volgende mogelijke gevolgen bij het afwikkelen van je ontslag:
- Eindafrekening van IKB-budget, IKB-spaarverlof, IKB-uren en vakantie-uren.
- Compensatie-uren worden niet uitbetaald.
- Voor medewerkers in roosterdienst geldt per 1-1-24 de jaarurensystematiek. Als je stopt met werken in roosterdienst of als je dienstverband eindigt, geldt voor je saldo gewerkte uren op de einddatum dat:
- Je voor de te veel gewerkte uren een vergoeding krijgt van 125% van jouw salaris per uur.
- De te weinig gewerkte uren vervallen.
Let op!
- Ga je met je eigen vervoermiddel naar je werk? Dan wordt de eindejaarsuitkering automatisch gebruikt voor een aanvullende belastingvrije vergoeding voor het woon-werkverkeer, tenzij je aangeeft dat je dat niet wilt.
- Stel je jouw IKB-budget in voor fiscaal vriendelijke doelen? Dan stelt je werkgever de geldwaarde vast van de onderdelen die van toepassing zijn en verrekent deze.
- Studiefaciliteiten: ga je tijdens je studie of binnen 3 jaar na afloop van je studie met ontslag? Dan moet je in sommige gevallen de vergoeding van studiekosten terugbetalen..
- Verhuiskostenvergoeding: ga je met ontslag binnen 2 jaar nadat je een verhuiskostenvergoeding hebt ontvangen in verband met je indiensttreding? Dan betaal je deze vergoeding terug.
- Spullen van je werkgever lever je in, zoals een toegangspas, laptop, mobiele telefoon, openbaar vervoerkaart, dienstkleding en dienstauto.
- Als je in een dienstwoning woont, verlaat je deze.
- Neem je deel aan een collectieve verzekering, bijvoorbeeld voor ziektekosten? Dan kun je meestal na je ontslag deze verzekering niet meer laten doorlopen.
- Ga je naar een werkgever die niet bij het ABP is aangesloten? Denk dan aan de waardeoverdracht van je pensioen.