Studiefaciliteiten

Voor het uitoefenen van jouw functie of voor jouw loopbaan kan het van belang zijn een studie of opleiding te volgen. Als je verplicht een studie of opleiding volgt, heb je recht op studiefaciliteiten. Maar ook als je zelf het initiatief hebt genomen voor een opleiding of studie, kun je studiefaciliteiten krijgen als je werkgever daar aanleiding voor ziet.

1. Verplichte studie of opleiding

Je werkgever kan van je verwachten dat je verplicht een cursus of opleiding volgt in het kader van jouw functie. Bij een verplichte studie of opleiding volgt, heb je recht op de volgende studiefaciliteiten:

  • volledige vergoeding van de studiekosten
  • volledig verlof met behoud van maandinkomen voor het volgen van lessen, eventuele stages en contacturen die voor de studie vereist zijn en voor het afleggen van examens. Voor zelfstudie krijg je bovendien tot maximaal 1 dag per week doorbetaald verlof. Jouw manager kan je meer doorbetaalde zelfstudie-uren toekennen als daar aanleiding voor is.
  • reis- en verblijfkosten door je studie of opleiding worden op dezelfde manier vergoed als bij een dienstreis. Daarbij geldt bijvoorbeeld dat als je met de trein reist, je de kosten voor 2e klasse vergoed krijgt.

Contributie en andere lidmaatschappen vallen niet onder studiefaciliteiten.

2. Onderdeel loopbaanafspraken

Je hebt met je manager loopbaanafspraken gemaakt en je manager vindt dat de studie of opleiding bijdraagt aan het uitvoeren van die afspraken. Je hebt dan recht op:

  • volledige vergoeding van de studiekosten en
  • de helft van de benodigde verlofuren (met behoud van maandinkomen) voor het volgen van lessen, eventuele stages en contacturen die voor de studie vereist zijn en voor het afleggen van examens. Voor zelfstudie krijg je bovendien tot maximaal één dag per week doorbetaald verlof. Je manager kan je meer doorbetaalde zelfstudie-uren toekennen als daar aanleiding voor is.
  • reis- en verblijfkosten door jouw studie of opleiding worden op dezelfde manier vergoed als bij een dienstreis. Daarbij geldt dat als je met de trein reist, je de kosten voor 2e klasse vergoed krijgt.

Andere reden

Als je een cursus of opleiding wilt volgen, maar er zijn geen loopbaanafspraken gemaakt, kan je manager besluiten de volgende studiefaciliteiten aan je toe te kennen:

  • een vergoeding van de studiekosten tot maximaal 50% van de totale scholingskosten en
  • maximaal 25% verlof met behoud van maandinkomen voor het volgen van lessen, eventuele stages en het afleggen van examens. Voor overige studietijd wordt geen doorbetaald verlof met behoud van maandinkomen verleend.

Doorbetaald verlof

Bij verlof met behoud van maandinkomen worden je variabele toelagen of toeslagen berekend aan de hand van je normale werkrooster (zonder studieverlof).

Wat valt onder studiekosten?

Onder studiekosten vallen de kosten van alle verplicht gestelde onderwijsmiddelen, les- en examengelden en verplicht gestelde excursies of studiereizen. Kosten van bijvoorbeeld kantoorbenodigdheden of een computer vallen niet onder studiekosten. Ook reiskosten vallen niet onder studiekosten, maar deze worden wel vergoed als je de studie of opleiding volgt in opdracht van je manager of door loopbaanafspraken met je manager.

Let op! Je kunt het Individueel Keuzebudget (IKB) gebruiken om studiekosten waarvoor je geen vergoeding krijgt op fiscaal gunstige wijze te financieren. Voorwaarde is dat je de studie of opleiding volgt voor het uitoefenen van een (toekomstig) beroep of het op peil houden van jouw vakkennis.
 

Studiefaciliteiten aanvragen in het P-Direktportaal

Je kunt je studiefaciliteiten aanvragen via het P-Direktportaal > Loopbaan en ontwikkeling > Studiefaciliteiten > Studiekosten/Studieverlof > Aanvragen.

Hoe verloopt de afrekening van je studiekosten?

Nadat jouw aanvraag voor studiefaciliteiten is verwerkt, kunt u de werkelijk gemaakte studiekosten eenmalig afrekenen via het P-Direktportaal > Loopbaan en ontwikkeling > Studiefaciliteiten > Studiekosten/Studieverlof > Huidige situatie > Afrekenen.

Bij de afrekening studiekosten voeg je altijd de volgende documenten bij:

  • Een (of meerdere) op jouw naam gestelde factuur of;
  • Een bankafschrift van je eigen rekening, waarop je naam en de afschrijving duidelijk zichtbaar zijn.

Wet- & regelgeving en cao

CAO Rijk: Voorzieningen bij studie en opleiding