Compensatie-uren
Compensatie-uren zijn uren die u spaart door structureel meer te werken dan het aantal uren dat in uw arbeidsovereenkomst staat. Deze ‘te veel gewerkte’ uren kunt u op een later moment opnemen als vrije tijd.
Let op! Het gaat hier niet om de uren die u heeft opgebouwd ter compensatie van overwerk. Daarvoor gelden andere regels.
Compensatie-uren opbouwen
Als u compensatie-uren wilt gaan opbouwen, maakt u hierover afspraken met uw manager. Daarna kunt u beginnen met het opbouwen van compensatie-uren. Op uw verlofoverzicht in het P-Direktportaal kunt u zien hoeveel compensatie-uren u heeft opgebouwd. Heeft u een negatief saldo compensatie-uren? Dan is er sprake van zogenoemde min-uren.
Compensatie-uren opnemen
Over het opnemen van compensatie-uren maakt u afspraken met uw manager. Er zijn 2 manieren om uren op te nemen:
- U kunt uw compensatie-uren voor het hele jaar inroosteren.
- U kunt uw compensatie-uren vrij opnemen.
U houdt zelf bij wanneer u de compensatie-uren opneemt. Heeft u aan het einde van het jaar compensatie-uren over? Dan worden daarvan maximaal 36 compensatie-uren toegevoegd aan uw IKB-Spaarverlof. Heeft u meer compensatie-uren over? Dan vervallen die meerdere uren. Het maximum van 36 compensatie-uren is naar verhouding van uw arbeidsduur.
Compensatie-uren bij beëindiging dienstverband
Gaat u uit dienst? Dan vervallen de compensatie-uren die u niet heeft opgenomen. Als u bij het einde van uw dienstverband een negatief saldo compensatie-uren heeft, wordt dat verrekend bij de uitbetaling van uw maandinkomen, vergoedingen en IKB-spaarverlof.
Wet- & regelgeving en cao
CAO Rijk: Arbeidsduur en werktijden
Besluit 25 november 1996: nadere algemene voorschriften inzake de 36-urige werkweek
Circulaire: Invoering 36-urige werkweek Rijk, 1996