Reservisten

Een militaire functie uitoefenen, zonder dat u uw huidige functie bij de sector Rijk opgeeft? Dat kan. Als reservist combineert u uw dagelijkse werk met een militaire baan. U wordt dan flexibel ingezet door het ministerie van Defensie. U moet om reservist te worden wel solliciteren.

Wat doen reservisten?

De reservist wordt samen met de beroepsmilitairen ingezet bij reguliere taken. De meeste reservisten werken tijdens nationale operaties, bijvoorbeeld tijdens militaire hulp bij overstromingen of de beveiliging van strategische objecten. Maar uitzendingen naar het buitenland komen ook voor. Er is daarnaast een groep reservisten met een specifieke deskundigheid, bijvoorbeeld tolken, juristen of ingenieurs.

Hoe word ik reservist?

Wilt u graag uw functie bij de sector Rijk combineren met een baan als reservist bij Defensie? Dan kunt u solliciteren. Openstaande vacatures vindt u op WerkenbijDefensie.nl.

Aan uw sollicitatie is een aantal voorwaarden verbonden:

  • U moet over de Nederlandse nationaliteit beschikken;
  • U moet voldoen aan de eisen van lichamelijke en geestelijke geschiktheid;
  • Voor specifieke functies (bijvoorbeeld arts of tolk) heeft u kennis en ervaring nodig.

De indiensttreding is op vrijwillige basis.

Hoe maakt u als reservist tijd vrij als om uw inzet wordt gevraagd?

Afhankelijk van de duur van uw inzet kunt u in uw reguliere functie ofwel vakantie-uren opnemen, of verlof aanvragen. Voor de duur van uw inzet kunt u in plaats van verlof ook uw arbeidsduur terugbrengen. Als u stopt als reservist kunt u uw arbeidsduur weer uitbreiden naar het oorspronkelijke niveau.

Wie betaalt uw salaris tijdens uw inzet

Vraagt het ministerie van Defensie om uw inzet? Dan betaalt dat ministerie hiervoor gedurende de gevraagde periode salaris. De inzet kan zowel voor kortere als langere tijd zijn.

Is uw inzet van korte duur en heeft u hiervoor bij uw reguliere werkgever vakantie-uren opgenomen? Dan ontvangt u van uw functie bij de sector Rijk uw gebruikelijke salaris.

Vraagt het ministerie van Defensie voor langere tijd om uw inzet? Dan kunt u hiervoor bijzonder verlof opnemen voor uw functie bij de sector Rijk. U ontvangt voor uw inzet salaris van het ministerie van Defensie, dat uw werkgever aanvult tot het niveau van uw salaris bij de sector Rijk voordat u bijzonder verlof als reservist had.

Let op! Afhankelijk van de afspraken die u met uw werkgever bij de sector Rijk maakt over uw afwezigheid, kan uw afwezigheid invloed hebben op zaken als pensioen, ziektekosten en arbeidsongeschiktheid.

Hoe is uw pensioenopbouw geregeld tijdens uw inzet?

Afhankelijk van de keuze die u maakt om tijd vrij te maken voor uw inzet, heeft dit gevolgen voor uw pensioenopbouw.

Opnemen van vakantie-uren

Tijdens de periode dat u vakantie-uren opneemt om als reservist dienst te doen, blijft u in dienst bij het Rijk en bouwt u op de gebruikelijke wijze pensioen op bij het ABP.

Aanvragen van bijzonder verlof

Kiest u voor het aanvragen van verlof? Dan zal er zowel bij Defensie als bij de werkgever van de sector Rijk pensioen opgebouwd worden. Echter, in die situatie mag, op grond van de fiscale voorschriften, de totale opbouw van pensioen niet uitgaan boven de pensioenopbouw in uw functie bij de sector Rijk. Daarom moet de waarde van de pensioenopbouw bij Defensie in mindering worden gebracht op de pensioenopbouw van die bij de sector Rijk. P-Direkt zal daarom bij de reservist de noodzakelijke gegevens opvragen. De pensioenpremie wordt voor de rijksambtenaar dan ook berekend over de verminderde opbouw.

Het (tijdelijk) terugbrengen van uw arbeidsduur

Als u tijdens de periode van onbetaald verlof kiest voor het (tijdelijk) terugbrengen van uw arbeidsduur voor uw functie bij de sector Rijk, dan stopt de pensioenopbouw en de pensioenpremie over de verminderde uren.

Militair pensioen

Als reservist bouwt u een militair pensioen op bij het ABP over de duur van uw inzet bij het ministerie van Defensie. Hiervoor betalen u en Defensie als werkgever, een premie.

Informatieplicht over pensioenopbouw bij Defensie

U bent verplicht om informatie te verstrekken over de pensioenopbouw bij Defensie. Bij uw aanvraag van buitengewoon verlof ontvangt u van P-Direkt bericht hoe u deze informatie correct kunt doorgeven.

De Sector Rijk stimuleert de inzet van reservisten

Er bestaat op dit moment geen (wettelijke) verplichting om toestemming te geven als een medewerker aangeeft tijdelijk als reservist bij Defensie aan de slag te willen. Wel willen de organisaties binnen de sector Rijk de ambitie van Defensie om de krijgsmacht voor een belangrijk deel uit reservisten te laten bestaan, graag ondersteunen. Daarom moeten managers binnen de sector Rijk positief het gesprek met de reservist aan gaan. En de inzet van reservisten zoveel mogelijk, daar waar het werk het toelaat, te faciliteren.

Bent u manager van een reservist en wilt u meer informatie?

U kunt daarvoor contact zoeken met de HR-Adviseur van uw eigen organisatie. Het ministerie van Defensie biedt daarnaast ‘Employer Support’. Zij ondersteunen werkgevers bij hun vragen rond de militaire baan van hun werknemer. Ook informeren zij de werkgever over het reservistenbeleid van Defensie.

Wet- & regelgeving en cao

CAO Rijk: Verlof voor reservisten