Agressie en geweld
Werknemers met een publieke taak kunnen te maken krijgen met agressie en geweld tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. En steeds vaker komt het voor dat ze ook privé en via sociale media worden belaagd vanwege hun werk. Dit is onacceptabel.
Definitie van agressie en geweld
Alle mondelinge, schriftelijke of fysieke uitingen waarmee een werknemer wordt lastiggevallen, bedreigd of aangevallen door burgers, vallen onder de noemer ‘agressie en geweld’.
Maatregelen voor een effectief veiligheidsbeleid
Werknemers van de Rijksoverheid moeten en worden beschermd tegen agressie en geweld. De afspraken over agressie en geweld die zijn opgenomen in de Arbocatalogus Rijk gelden als minimaal beschermingsniveau voor medewerkers.
Binnen dat onderdeel van de Arbocatalogus Rijk zijn 8 maatregelen benoemd die de basis vormen van een effectief veiligheidsbeleid. Deze 8 maatregelen luiden als volgt:
- Laat externen weten wat uw organisatienorm van acceptabel gedrag is.
- Stimuleer dat uw werknemers elk voorval van agressie en geweld melden.
- Registreer alle voorvallen van agressie en geweld tegen werknemers.
- Train uw werknemers in het voorkomen van en omgaan met agressie en geweld.
- Reageer binnen 48 uur naar de dader die agressie en geweld heeft gebruikt tegen uw werknemers.
- Bevorder het (laten) doen van aangifte van strafbare feiten.
- Verhaal de schade op de dader.
- Verleen nazorg aan werknemers die slachtoffer zijn van agressie en geweld.
Rijksloket
Er is een Rijksloket Veilige Publieke Taak ingericht waar medewerkers en managers terecht kunnen voor informatie over agressie en geweld. Met instrumenten en voorbeelden kunnen zij ondersteuning krijgen bij de aanpak van agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak.
Aanpak van agressie en geweld: een voorbeeld
Agressie en geweld horen nooit bij uw werk is de titel van een voorlichtingsfilm die laat zien hoe de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) agressie en geweld tegen haar rookinspecteurs aanpakt.