Bedrijfshulpverlening (BHV)
Elke organisatie moet maatregelen treffen voor het omgaan met noodsituaties zoals brand. Dit vindt plaats met de hulp van eigen medewerkers, de zogenaamde bedrijfshulpverleners (BHV’ers) op basis van een bedrijfshulpverleningplan.
Een BHV’er is opgeleid om in geval van nood de werknemers en bezoekers in veiligheid te brengen. Zo weet een BHV’er hoe hij mensen uit een brandend gebouw moet krijgen en hoe hij bij een ongeval eerste hulp moet verlenen. Een BHV’er kan bijvoorbeeld mensen reanimeren en verbanden aanleggen.
Taken
Je komt als BHV’er in actie binnen het gebouw van de eigen organisatie, maar ook bij (sport)evenementen die door je werkgever worden georganiseerd. De belangrijkste taken van BHV’ers zijn:
- verlenen van eerste hulp bij ongelukken (EHBO-ondersteuning);
- brandpreventie en –bestrijding;
- alarmeren en evacueren van alle aanwezigen in noodsituaties.
Op Bedrijfshulpverlening (bhv) - Rijksportaal lees je meer over BHV.
BHV-vergoeding
Ben je door je werkgever aangewezen om op te treden als bedrijfshulpverlener? Dan kom je in aanmerking voor een vergoeding: de BHV-vergoeding.
Uitbetaling vergoeding
De uitbetaling van de vergoeding wordt door de BHV-coördinator van jouw ministerie ingediend via het P-Direktportaal. Je hoeft hier zelf niets voor te doen.
BHV’er worden
Je kan je als vrijwilliger opgeven bij je werkgever. Als er niet genoeg vrijwilligers zijn, wijst je werkgever medewerkers aan. Om BHV'er te worden, volg je een of meerdere BHV-opleidingen. Ook daarna neem je deel aan trainingen, herhalingscursussen en oefeningen. Deze activiteiten vinden zoveel mogelijk onder werktijd plaats. Het aantal BHV’ers wordt bepaald door de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) van je werkgever.
Wet- & regelgeving en cao
CAO Rijk: BHV-vergoeding
Arbeidsomstandighedenwet Artikel 15