Inkoop- en aanbestedingsprocedure

Het inkopen van goederen of diensten gebeurt op verschillende manieren. Dit hangt af van wat er wordt ingekocht en hoe hoog het bedrag van de offerte is. Afhankelijk van het bedrag vindt soms een (openbare) aanbesteding plaats.

Inkoop

Inkoop
Meestal heeft uw organisatie een eigen inkoopprocedure. En vindt inkoop centraal binnen uw organisatie plaats, bijvoorbeeld bij het inhuren van externen. Om belangenverstrengeling te voorkomen, zijn er altijd meer mensen betrokken bij de besluitvorming. Daarnaast hanteren de meeste overheidsorganisaties regels voor scheiding van verantwoordelijkheden bij het budgetbeheer.

Aanbesteding
Voordat kan worden ingekocht, vindt soms eerst een aanbesteding plaats. Boven een bepaald bedrag (het drempelbedrag) is een openbare aanbesteding volgens een aantal Europese richtlijnen verplicht. Daarbij kan ieder bedrijf op de opdracht inschrijven. Omdat er meer gegadigden zijn, is de kans op een economisch voordelige aanbieder groter dan wanneer uw werkgever rechtstreeks voor één leverancier kiest. Ook wordt hiermee vriendjespolitiek tegengaan.

Meer informatie over aanbestedingen vindt u op Rijksoverheid.nl.

Raamovereenkomst
Soms sluit uw werkgever voor het leveren van bepaalde goederen of diensten een raamovereenkomst af met één of meer partijen. In deze raamovereenkomst staat een aantal voorwaarden (zoals prijs, kwaliteit, hoeveelheid en levertijd) waaronder toekomstige opdrachten zullen worden gegund.

Het kenmerkende van een raamovereenkomst is dat zij geen leverings- of afnameplicht kent. U bent dus niet verplicht iets af te nemen. Mocht u echter overgaan tot het plaatsen van een opdracht die onder de reikwijdte van de raamovereenkomst valt, dan zult u die opdracht moeten plaatsen bij de partij(en) van de raamovereenkomst.

Meer informatie
Bij de volgende organisaties kunt u meer informatie krijgen: