Verklaring omtrent het gedrag (VOG)
Een verklaring omtrent het gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van bepaalde taak of functie in de samenleving. Voor uw indiensttreding bij de sector Rijk is een VOG nodig.
Treedt u in dienst bij de sector Rijk? Dan moet u de verklaring omtrent het gedrag (VOG) binnen drie maanden na indiensttreding hebben, anders wordt uw arbeidsovereenkomst beëindigd, omdat het ontbreken van de VOG als ontbindende voorwaarde geldt. De werkgever gaat met de VOG na of uw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor de functie die u gaat vervullen.
Wordt uw tijdelijke arbeidsovereenkomst omgezet in een vaste arbeidsovereenkomst? Of gaat u een nieuwe functie uitvoeren? Dan kan een nieuwe VOG gevraagd worden.
VOG aanvragen
U kunt een VOG aanvragen op justis.nl via bijgaand aanvraagformulier.
Let op! Er is een aanvraagformulier voor natuurlijke personen (NP) en een voor rechtspersonen (RP). Dit laatste formulier is bedoeld voor bedrijven.
Uw manager en u vullen het formulier in en ondertekenen dit. U levert het formulier in bij de gemeente waar u staat ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Wanneer u de aanvraag bij de gemeente indient, moet u een geldig identiteitsbewijs tonen en de kosten van de VOG voldoen. Deze kosten kunt u daarna bij uw werkgever declareren. De gemeente neemt de gegevens van het formulier over en vult ze automatisch aan met gegevens vanuit de GBA. Vervolgens stuurt de gemeente alle gegevens digitaal door naar de screeningsautoriteit Justis.
VOG-beoordeling
Justis beslist namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie of u al dan niet een VOG krijgt.
Als uit het onderzoek door Justis blijkt dat u geen strafbare feiten hebt gepleegd, dan krijgt u een VOG. Als u wel strafbare feiten hebt gepleegd, beoordeelt Justis of uw strafbare gedrag uit het verleden een belemmering vormt voor het doel waarvoor de VOG is aangevraagd.
Als Justis geen VOG kan afgeven, ontvangt u een brief met een voornemen tot afwijzing. U kunt hierop reageren door schriftelijk een zienswijze in te dienen. Vervolgens neemt Justis een definitief besluit.