Naar de rechter

U heeft een verschil van mening met uw werkgever en u komt er met behulp van het  Rijksloket advies en bemiddeling arbeidszaken en/of de geschillencommissie niet uit? Dan kunt u naar de kantonrechter. U kunt ook naar de kantonrechter zonder inschakeling van het RABA en/of de geschillencommissie, maar dan moet u er rekening mee houden dat de rechter mogelijk zal vragen waarom u die stap overslaat. De rechter zal beslissen wie gelijk heeft en een uitspraak (beschikking) doen of erop aansturen dat er een schikking wordt getroffen.

Voor geschillen die te maken hebben met arbeidsrecht gaat u naar de kantonrechter. U start een procedure tegen uw werkgever door middel van een verzoekschrift. U bent dan de verzoeker en uw werkgever is de verweerder. U geeft aan waarom u de procedure start, welke bewijzen er zijn om uw standpunt te ondersteunen en wat u wilt. Bijstand door een advocaat, vakbond of ander persoon is hierbij niet verplicht, maar wel aan te raden.

Voorlopige voorziening bij spoed

Is er een spoedeisende situatie? Dan kunt u een voorlopige beslissing van de rechter vragen (een ‘voorlopige voorziening’).

Rechtszitting

Als de rechter uw zaak in behandeling neemt nodigt hij de partijen uit voor een hoorzitting. Komt u niet tot een schikking? Dan doet de rechter uitspraak nadat hij voldoende informatie heeft gekregen van alle partijen. Een uitspraak van de rechter is in principe bindend. Dit betekent dat u en de wederpartij zich aan de uitspraak moeten houden.

Hoger beroep

Bent u het niet eens met de uitspraak van de rechter en wilt u een andere rechter om een oordeel vragen? Dan kunt u tegen deze uitspraak in hoger beroep gaan bij het gerechtshof. In de uitspraak van de rechtbank staat waar en binnen welke termijn u dat moet doen. Het gerechtshof bekijkt dan uw zaak opnieuw. Bij het gerechtshof is bijstand van een advocaat altijd verplicht. Ook uw werkgever kan in hoger beroep gaan.

Kosten

Een procedure voeren kost geld. U moet bijvoorbeeld griffierecht betalen. Griffierecht is een bedrag voor de kosten van de procedure. Dit bedrag is afhankelijk van de zaak. Daarnaast betaalt u de kosten voor de bijstand door een advocaat. De bijdrage in de kosten van de rechtspraak moet altijd vooraf worden voldaan. Het niet of te laat betalen van het griffierecht kan ertoe leiden dat de rechter uw verzoekschrift of beroepschrift niet in behandeling neemt. Mogelijk kunt u (een deel van) uw kosten vergoed krijgen als u in het gelijk gesteld wordt.