Geschillencommissie

De geschillencommissie is onafhankelijk en bestaat uit een onafhankelijke voorzitter en een gelijk aantal leden namens vakbonden en de werkgever. De geschillencommissie doet uitspraak over een voorgelegd meningsverschil. Afwijken van die uitspraak kan alleen met een motivatie.

Je kunt zonder tussenkomst van het Rijksloket advies en bemiddeling arbeidszaken (RABA) terecht bij de geschillencommissie als je een verschil van mening hebt met je werkgever over:

  • een beoordeling over je functioneren
  • een aantal onderwerpen rond je begeleiding naar ander werk bij het VWNW-beleid
  • of je werkzaamheden passen binnen je functiegroep van het Functiegebouw Rijk
  • of aan je werkzaamheden niet een te lage salarisschaal is verbonden
  • een straf die je werkgever je wil opleggen
  • of je wordt benadeeld omdat je een vermoeden van een misstand hebt gemeld
  • of het redelijk is om van je te verlangen dat je na outsourcing van je werkzaamheden minimaal 6 maanden probeert te wennen aan de nieuwe situatie, voor je gebruik maakt van je recht op terugkeer
  • een aanvraag voor een vergoeding procedure bij benadeling (dit geldt ook als de werkgever niet tijdig beslist op een aanvraag).

Voor een meningsverschil over een ander onderwerp is de tussenkomst van het RABA nodig. Ook bij bovengenoemde onderwerpen is bemiddeling door RABA mogelijk en zinvol. Je bent dus niet verplicht om een meningsverschil voor deze onderwerpen direct voor te leggen aan de geschillencommissie.

Geschillencommissie ACRU

Als de Aanvullende CAO Rijk Uitzendingen (ACRU) voor jou geldt, kun je een verschil van mening met je werkgever over de toepassing van de ACRU voorleggen aan de Geschillencommissie ACRU. Ben je naar het Caribisch deel van het Koninkrijk uitgezonden op grond van de uitzendregelingen binnen de CAO Rijk? Dan kun je ook terecht bij de Geschillencommissie ACRU als je over de toepassing van die regelingen een verschil van mening hebt met je werkgever. Bij de Geschillencommissie ACRU kun je zonder tussenkomst van het RABA terecht.

Kantonrechter

Als je een verschil van mening voorlegt aan de geschillencommissie, dan kun je je juridisch laten bijstaan. Je keuze om een verschil van mening voor te leggen aan de geschillencommissie heeft geen gevolgen voor de mogelijkheid om dit voor te leggen aan de kantonrechter. Je bent dus niet verplicht om een verschil van mening eerst voor te leggen aan de geschillencommissie. De kantonrechter zal je mogelijk wel vragen waarom je dat niet eerst hebt gedaan. Ook nadat de geschillencommissie een advies heeft gegeven kun je het meningsverschil nog aan de kantonrechter voorleggen.

Het advies van de geschillencommissie is afhankelijk van de aard van het voorgelegde meningsverschil. Het advies kan bijvoorbeeld een voorgestelde oplossing zijn, maar ook een oordeel over het geschil in jouw voordeel of in het voordeel van je werkgever. Het advies van de commissie moet uiteraard wel passen binnen de mogelijkheden van de CAO Rijk.

Het is de bedoeling dat jij en je werkgever het advies van de geschillencommissie zoveel mogelijk volgen. Het advies is echter niet bindend. Als je werkgever een beslissing neemt die afwijkt van het advies van de geschillencommissie dan moet dit schriftelijk gemotiveerd gebeuren.