Uitnodiging en voorbereiding gesprek
Je manager stuurt je een uitnodiging voor het beoordelingsgesprek.
Van tevoren spreken jullie af of een informant of adviseur bij de beoordeling wordt betrokken. Een informant kan informatie geven over je functioneren bij werkzaamheden van jou waar je manager minder zicht op heeft.
Voorafgaand aan het gesprek stuurt de manager jou de beoordeling. Zijn er bijzonderheden? Dan staan die in de beoordeling. Bijvoorbeeld als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt was, of als je feitelijke werkzaamheden sterk afweken van je functiebeschrijving.
Het beoordelingsgesprek
De beoordeling is eenzijdig. Maar je kunt in het gesprek altijd vragen stellen en je mening geven. Je mag ook iemand meenemen naar het gesprek. Bijvoorbeeld een van de informanten, een collega of een adviseur.
Je manager is een van de beoordelaars. Meestal zijn er meer beoordelaars. Bijvoorbeeld als je manager onvoldoende zicht heeft op je functioneren in de beoordelingsperiode.
De volgende onderwerpen worden besproken:
- de afgesproken werkzaamheden en de eisen die daarbij horen;
- je behaalde resultaten;
- je gedrag;
- een oordeel over je behaalde resultaten, met een toelichting;
- een voorgenomen beloning;
- jouw reactie op de beoordeling en eventuele vragen of opmerkingen;
- de conclusies en afspraken van de beoordeling en het beoordelingsgesprek.
Vaststellen beoordeling
Je manager geeft een samenvatting van het gesprek op het beoordelingsformulier. Jouw opmerkingen kun je aanvullen in het formulier. Daarna onderteken je het. Je directeur stelt de beoordeling vast. Je beoordeling komt in je personeelsdossier.
Oneens met de beoordeling
Ben je het niet eens met de beoordeling? Reageer dan schriftelijk en binnen 2 weken na het beoordelingsgesprek. Je kunt je reactie mondeling toelichten in een gesprek met je directeur.
Je directeur kan de beoordeling wijzigen. Je directeur laat je schriftelijk weten of de beoordeling aangepast wordt. Daarna wordt de beoordeling vastgesteld.
Ben je het ook niet eens met deze vastgestelde beoordeling? Dan kun je dit voorleggen aan de rijksbrede geschillencommissie.