Personenchauffeur

Je bent personenchauffeur als je bewindslieden en hoge ambtelijke functionarissen (bijna altijd dezelfde persoon) vervoert en de bijbehorende beveiligingstaken uitvoert. Voor personenchauffeurs gelden enkele bijzondere arbeidsvoorwaarden.

Bijzondere arbeidsvoorwaarden

Als personenchauffeur heb je een hogere arbeidsduur (gemiddeld 48 uur bij een volledig dienstverband), moet je vaak beschikbaar blijven en werk je vaak op onregelmatige tijden. Je krijgt daarom:

  • Een aanvulling op je salaris. Deze aanvulling bedraagt bij een volledig dienstverband 52/156 maal je salaris per maand (met een maximum van het salaris bij salarisnummer 10 van schaal 4 en gebaseerd op een 36-urige werkweek), vermenigvuldigd met 1,5;
  • Een vaste toelage van € 214,10 (bedrag per 1 juli 2024) per maand;
  • aanvullende toelage van € 50 per maand, tenzij je langer dan een maand niet werkt in een rooster met wisselende diensten.

De aanvulling op je salaris en de toelagen die je als personenchauffeur ontvangt, zijn in plaats van de overwerkvergoeding en de toelagen voor wisselende diensten, verschoven diensten, bereikbaarheid en beschikbaarheid die voor andere ambtenaren gelden.

Let op! De aanvulling op je salaris en je vaste toelage tellen ook mee voor de berekening van je IKB-budget en je PAS-aanvulling als je deelneemt aan de PAS-regeling.
Ze tellen ook mee bij het bepalen van de hoogte van een salarisgarantie of salarissuppletie in verband met het VWNW-beleid.

Overgangsrecht compensatietoelage en salarisschaal

Was je voor 1 januari 2010 al personenchauffeur? En had je voor deze datum recht op een toelage om beschikbaar te blijven tijdens je pauze? Dan behoud je het recht op deze compensatietoelage van 2,66 % van je salaris. Deze toelage telt mee voor het berekenen van je IKB-budget.

Was je voor 1 januari 1998 al personenchauffeur? En heb je een hogere schaal dan salarisschaal 4? Dan houd je recht op de hogere salarisschaal. De aanvulling op je salaris en de overgangsregeling voor het vervallen van de toelage voor bereikbaarheid en beschikbaarheid tijdens pauzes wordt echter berekend op basis van het maximumbedrag van salarisschaal 4.

Wettelijke vakantie-uren

Bij een volledige arbeidsduur krijg je 192 wettelijke (48x4) vakantie-uren per jaar.

IKB-uren

Bij een volledige arbeidsduur krijg je 85 IKB-uren. Afhankelijk van je leeftijd op 31 december 2022 heb je bovendien de volgende extra IKB-uren:

  • tussen 40 en 45 jaar: 20 uur
  • tussen 45 en 50 jaar: 40 uur
  • tussen 50 en 57 jaar: 67 uur
  • 57 jaar en ouder: 93 uur

Je IKB-uren wijken daarvan af als je vóór 1 januari 2023 hebt gekozen voor:

  • het voortzetten van de PAS-regeling;
  • deelnemen aan de PAS-regeling.

Of als je in de toekomst gebruik wilt maken van de PAS-regeling of de PAS-afbouwregeling.

Deelnemen PAS-regeling of de PAS-afbouwregeling

Neem je deel aan de PAS-regeling, de PAS-afbouwregeling of heb je vóór 1 januari 2023 gekozen om dat in de toekomst te doen? Dan werk je na je 58e minder uren.

Voorbeeld:
Werk je gemiddeld 48 uur per week, dan werk je door deelname aan de PAS-regeling gemiddeld 40 tot 42 uur per week.

In aanloop naar deelname aan de regeling ontvang je bij een volledig dienstverband afhankelijk van je leeftijd de volgende IKB-uren:

  • 45 tot en met 49 jaar: 36 uur
  • 50 tot en met 54 jaar: 53,2 uur
  • 55 tot en met 59 jaar: 50,4 uur
  • vanaf 60 jaar: 57,6 uur

Vanaf het moment dat je gebruikmaakt van de PAS-regeling, krijg je ieder jaar 18,2 IKB-uren.

Wet- & regelgeving en cao

CAO Rijk: Personenchauffeurs