Algemene bestuursdienst
De hoogste ambtenaren binnen de rijksoverheid vormen de Algemene Bestuursdienst (ABD).
De ABD bestaat uit alle managers en topmanagers bij het Rijk vanaf schaal 15 en soms bepaalde project- en programmamanagers. Zij zijn eindverantwoordelijk voor mensen en middelen. De ABD is onderdeel van BZK en heeft een eigen directeur-generaal.
Kwaliteit management
De ABD is ingesteld om de kwaliteit van het management binnen de rijksdienst te onderhouden en te verbeteren. De aandacht ligt bij de opvolging van cruciale posities binnen het Rijk, werving en selectie, loopbaanbegeleiding, coaching, intercollegiale consultatie en bemiddeling bij benoemingen van managers bij de EU.
Het DGABD bestaat uit verschillende organisatieonderdelen:
- Management Development (MD)
Management Development geeft advies en begeleiding bij de selectie van de hoogste managers binnen de Rijksoverheid, bij de politietop en bij leden van de raden van bestuur van zelfstandige bestuursorganen (zbo’s). Meer informatie over vacatures, benoemingen en opleidingen voor (aankomend) ABD-managers staat op de website van de Algemene Bestuursdienst.
Bij de jaarlijkse ABD-schouw worden alle medewerkers uit het ABD-bestand bekeken op aanwezige kwaliteiten en toekomstige loopbaanmogelijkheden. De ABD-schouw geeft zo een beeld van de huidige en potentiële ABD-managers. Dit maakt een strategische planning van de selectie en ontwikkeling van (toekomstige) managers mogelijk.
DGABD verzorgt ook diensten voor de top van de politie en netwerkpartners zoals provincies of het Openbaar Ministerie, verzorgt benoemingen van raden van bestuur bij zbo’s, bemiddelt bij EU-topfuncties en bevordert mobiliteit en kennisuitwisseling met het ministerie van BZ en de G4 (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht).
- Topmanagementgroep
De topmangementgroep is een specifieke groep binnen de Algemene Bestuursdienst. Deze groep bestaat uit secretarissen-generaal, directeuren-generaal, inspecteurs-generaal en enkele hiermee gelijkgestelde functies. De DGABD voert de werkgeverstaken voor deze groep uit.
- ABD TOPConsult
ABD TOPConsult is een kleine adviesgroep van ervaren topambtenaren binnen de Rijksoverheid, die snel inzetbaar is bij complexe of urgente vraagstukken. Het team is opgericht om kennis bij de Rijksoverheid beter te benutten en te delen en om externe inhuur te beperken. Alle departementen en ministeries kunnen gebruik maken van de diensten van het team. De opdrachtgevers zijn de politieke of ambtelijke leiding van de ministeries.
Benoeming
De ABD-manager wordt benoemd door de minister van de organisatie waar deze gaat werken. Hiervoor heeft een bewindspersoon toestemming nodig van de minister van BZK. Dit geldt ook als een bewindspersoon een ABD-manager wil ontslaan. Beide trajecten lopen via het DGABD. Voor ABD-leden geldt een minimale verblijfsduur van 4 jaar in de functie. Word je binnen de ABD lid van de Topmanagementgroep (TMG)? Dan gelden speciale regels.
Topmanagement bij het Rijk
De TMG-leden zijn verantwoordelijk voor het functioneren van de ministeries (en andere rijksoverheidsorganisaties) bij de uitvoering van het regeringsbeleid. Zij maken hiervoor resultaat- en werkafspraken met de bewindslieden. Hun brede inzetbaarheid bevordert de samenwerking tussen de ministeries.
Benoeming TMG-leden
Bij koninklijk besluit worden besloten een arbeidsovereenkomst aan te gaan met een lid van de Topmanagementgroep (TMG). Dit gebeurt na instemming van de ministerraad. En in overleg met de minister van het rijksonderdeel waar het TMG-lid komt te werken. Formeel is de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de werkgever van een TMG-lid.
Uitvoering werkgeverstaken
De Algemene Bestuursdienst (ABD) voert de meeste werkgeverstaken uit voor TMG-leden. Betaling van salaris en toelagen gebeurt door het ministerie van BZK. De minister van BZK neemt beslissingen over variabele beloningen. Dit gebeurt op voorstel van en in overleg met de minister van het rijksonderdeel waar het TMG-lid werkt. Deze minister is verantwoordelijk voor de inhoudelijke aansturing van het TMG-lid.
Benoemingstermijn
TMG-leden worden voor maximaal 7 jaar in een functie benoemd. In bijzondere gevallen is verlenging/inkorten mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer zonder verlenging de continuïteit van de bedrijfsprocessen bij het ministerie in gevaar zou komen. Ook de leeftijd van een topambtenaar kan reden zijn voor verlenging van de benoemingstermijn. De procedure voor een verlenging is hetzelfde als bij een benoeming.
Nevenwerkzaamheden
Het is voor alle ambtenaren wettelijk verplicht dat zij hun nevenwerkzaamheden die de belangen van de organisatie kunnen raken, melden aan hun werkgever. Voor jou als TMG-lid geldt daarbij dat je werkgever de nevenwerkzaamheden die je meldt openbaar maakt.
Nieuwe functie
Na afloop van de benoemingstermijn wordt een TMG-lid in principe op een andere functie geplaatst. Dit geldt ook bij een eventuele tussentijdse beëindiging van zijn benoeming. Is herplaatsing niet mogelijk? Dan wordt het TMG-lid voor een ‘zoekperiode’ ondergebracht bij het ministerie van BZK.
Zoekperiode
De zoekperiode duurt maximaal 24 maanden. Het TMG-lid heeft de mogelijkheid de periode tot 18 maanden te beperken. Tijdens de zoekperiode kan de minister van BZK passende werkzaamheden aan het TMG-lid opdragen. Als er na de zoekperiode geen andere functie beschikbaar is, zal worden voorgesteld de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen. Als een TMG-lid daar niet mee instemt zal de kantonrechter worden verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden. . Als de arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden of als de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbindt, bestaat er een recht op een aanvulling op de WW uitkering die 110% bedraagt van de aanvulling op de WW die in de CAO Rijk geregeld is.
Salaris
Bij het bepalen van de salarisschaal voor TMG-leden wordt onderscheid gemaakt tussen TMG-functies in groep A en groep B.
Groep A
Voor de volgende TMG-leden geldt een salaris zoals vermeld in schaal 19. Secretarissen-generaal ontvangen daarnaast een toelage van 5 procent van je salaris. De functie van ABDTOPconsultant kan voor groep A of groep B gelden, afhankelijk van het niveau van uw functie.
- secretaris-generaal
- directeur-generaal
- inspecteur-generaal
- thesaurier-generaal
- directeur Centraal Planbureau
- directeur Sociaal en Cultureel Planbureau
- directeur Planbureau van de Leefomgeving
- Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid
- ABDTOP consultant
Groep B
Voor de volgende TMG-leden geldt een salaris zoals vermeld in schaal 18:
- plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
- algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
- hoofddirecteur Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Defensie
- hoofddirecteur Financiën en Control bij het Ministerie van Defensie
- plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid
- hoofddirecteur Bedrijfsvoering bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid
- inspecteur-generaal bij de Inspectie Justitie en Veiligheid bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid
- plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken
- plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- inspecteur-generaal der Mijnen bij Staatstoezicht op de Mijnen bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
- ABDTOPConsultant
- algemeen directeur Auditdienst Rijk bij het Ministerie van Financiën
- inspecteur-generaal van de Inspectie Belastingen, Toeslagen en Douane bij het Ministerie van Financiën.
- plaatsvervangend secretaris-generaal bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Het maandinkomen van de leden van de topmanagementgroep valt onder de Wet normering topinkomens (WNT).
Wet- & regelgeving en cao
CAO Rijk: Algemene Bestuursdienst
Wet normering topinkomens (WNT)