Arbeidsbeperkt
De Rijksoverheid streeft naar diversiteit aan personeel in haar personeelsbestand. Het gaat bij diversiteit om allerlei onderdelen van iemands identiteit, zoals gender, leeftijd, opleidingsniveau en culturele achtergrond, maar ook om fysieke en mentale mogelijkheden. Het Rijk maakt al sinds langere tijd werk van de instroom van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
Wajong
Heb je een Wajong en kun je werken, dan val je onder de banenafspraak en ben je opgenomen in het doelgroepregister.
Er zijn verschillende regelingen en subsidies waar de Rijksoverheid als werkgever mogelijk gebruik van kan maken als ze jou vanuit de Wajong in dienst neemt. Zo krijgt de werkgever bijvoorbeeld een financiële compensatie als je ziek uitvalt. Dit heet de no-riskpolis. De werkgever hoeft dan een groot deel van je loon niet zelf te betalen.
Als je aan het werk gaat bij het Rijk kan er mogelijk ook sprake zijn van loondispensatie. Een werkgever kan loondispensatie aanvragen als je minder werk aankunt dan andere werknemers. De werkgever betaalt je dan minder loon, en UWV betaalt de aanvullende (Wajong) uitkering. De hoogte hangt af van hoeveel werk je aan kunt in een bepaalde tijd.
Je leest meer informatie over de no-riskpolis op de UWV-pagina Toelichting voordelen en regelingen | UWV | Werkgevers.
Participatiewet
Het kan ook zijn dat je behoort tot de doelgroep banenafspraak maar dat je niet vanuit UWV, maar vanuit de gemeente wordt begeleid naar werk. Je hebt dan mogelijk een Indicatie banenafspraak of je bent opgenomen in het doelgroepregister via de Praktijkroute. Ook kan het zijn dat je bent opgenomen in het doelgroepregister omdat je op het VSO/Pro onderwijs hebt gezeten.
Ook voor bovenstaande groepen die opgenomen zijn in het doelgroepregister is de no-riskpolis van toepassing.
De gemeente kent echter geen loondispensatie maar loonkostensubsidie.
Loonkostensubsidie is ook een compensatie in de loonkosten voor de verminderde arbeidsproductiviteit. De gemeente toetst hiervoor jouw loonwaarde.
Meer informatie over loonkostensubsidie lees je op de UWV-pagina Loonkostensubsidie.
Aan het werk bij het Rijk
Een indicatie Banenafspraak is een manier om aan de slag te kunnen bij de Rijksoverheid. Dit kan voor een lange tijd zijn. Hiervoor wordt het werk, indien nodig, aangepast aan jouw mogelijkheden. Daarnaast kun je gebruikmaken van extra begeleiding en hulpmiddelen bij het vinden en behouden van werk. Bijvoorbeeld via een jobcoach of met hulpmiddelen om je werk makkelijker te kunnen doen, zoals een aangepast toetsenbord. Daarnaast is de kans groter dat je terecht komt op een plek waar ruimte is voor extra begeleiding.
Passende functies
Werk binnen de Rijksoverheid kan je ook heel goed doen als je een arbeidsbeperking hebt. Er zijn volop mogelijkheden om -aangepast- werk te doen. Samen met o.a. jou kijken we naar jouw kwaliteiten en mogelijkheden om passend werk te vinden.
De recruiters van Team Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie van O&P-Rijk kunnen je helpen bij het vinden van werk binnen de Rijksoverheid. Zij bemiddelen kandidaten met een indicatie Banenafspraak en mbo 4, hbo of universitair werk- en denkniveau. Kijk voor meer informatie en contactgegevens op de O&P Rijk-pagina Werken met een arbeidsbeperking | O&P Rijk | Inclusiviteit | O&P Rijk (oprijk.nl)
Salarisschalen bij het Rijk
Als je arbeidsbeperkt bent maar wel een functie binnen het Functiegebouw Rijk kunt vervullen, dan geldt voor jou de daarbij behorende salarisschaal. Als je arbeidsbeperkt bent en er een werkpakket gecreëerd wordt dat bij jouw mogelijkheden past en dit werkpakket past niet binnen het Functiegebouw Rijk, dan geldt de salaristabel uit hoofdstuk 18 van de CAO-Rijk 18. Arbeidsbeperkten | CAO Rijk Online | CAO Rijk
Salarisverhoging
Voor jouw periodieke salarisverhogingen vanwege je functioneren gelden de algemene bepalingen in de CAO-Rijk.