Garantietoelage roosterdienst

Moet je volgens je rooster regelmatig of vrij regelmatig werken op andere tijden dan van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 18.00 uur, anders dan in het geval van overwerk? Dan werk je in roosterdienst en geldt voor jou de informatie op deze pagina.

Over de garantietoelage

Roostertoelagen kunnen een belangrijk onderdeel van je maandinkomen zijn. Werk je tijdelijk niet of minder vaak in onregelmatige dienst, dan krijg je daardoor misschien minder toelagen. Daarom ontvang je vanaf 1 januari 2025 onder bepaalde voorwaarden de garantietoelage.

Wanneer heb je recht op de garantietoelage?

Je hebt recht op de garantietoelage als je tijdelijk niet of minder vaak in onregelmatige dienst werkt door:

  • Zwangerschap: je maakt gebruik van het wettelijk recht op een ander rooster in de periode van je zwangerschap tot zes maanden na je bevalling
  • Vakbondswerkzaamheden: je verricht werkzaamheden voor je vakbond
  • OR-lid: je bent lid van de ondernemingsraad en verricht daarvoor werkzaamheden
  • Opleiding/cursus: je volgt of geeft een opleiding of cursus
  • Tijdelijke werkzaamheden: op verzoek van je werkgever voer je tijdelijk andere werkzaamheden uit
  • Organisatiebelang: andere redenen die je werkgever in het belang van de organisatie vindt

Over welke uren krijg je de garantietoelage?

Over welke uren je de garantietoelage ontvangt, hangt af van de mate waarin je werktijden tijdelijk veranderen door een van de hierboven genoemde redenen. Om dat uit te leggen, geven we hieronder 2 voorbeelden.

Voorbeeld 1

Je volgt op donderdag een cursus van 9:00 tot 17:00 uur en kunt daarom je gebruikelijke nachtdienst niet werken. Voor deze uren waarop je de cursus hebt gevolgd krijg je de garantietoelage.  

Voorbeeld 2

Je hebt in de 5 maanden voordat je met zwangerschapsverlof gaat een afwijkend rooster. Je werkt hierdoor bijna niet in onregelmatige dienst. In deze periode van 5 maanden ontvang je de garantietoelage op basis van je standaard werktijd. Heb je bijvoorbeeld een standaard werktijd van 38 uur per week? Dan krijg je 5 maanden lang een garantietoelage over 38 uur per week.

Je manager beoordeelt welke situatie voor jou geldt.

Hoogte van de garantietoelage

De hoogte van de garantietoelage wordt vastgesteld op basis van het gemiddelde van de volgende 6 toelagen die je over de afgelopen 12 maanden hebt ontvangen:

  1. Toelage onregelmatige dienst
  2. Aanvullende toelage onregelmatige dienst
  3. Toelage werktijdverschuiving
  4. Toelage bereikbaarheids- en beschikbaarheidsdienst
  5. Toelage vrijwillige nachtdienst
  6. Vervangende toelage
  7. Eventueel ontvangen garantietoelage

Voorbeeld

je volgt op donderdag 9 oktober 2025 een cursus van 9:00 tot 17:00 uur en kunt daarom je gebruikelijke nachtdienst niet werken. Voor deze uren waarop je de cursus hebt gevolgd krijg je de garantietoelage. De hoogte van de garantietoelage wordt berekend op basis van het gemiddelde van de 6 toelagen die je van 1 oktober 2024 tot en met 30 september 2025 hebt ontvangen.

Vakantie-uitkering over de garantietoelage

Over de uitbetaling van de garantietoelage ontvang je ook 8% vakantie-uitkering.

Pensioen

De garantietoelage telt mee voor de opbouw van je pensioen.

Aanvragen

Je kunt de garantietoelage aanvragen in het P-Direktportaal onder Verlof en werktijd > garantietoelage. Je manager beoordeelt de aanvraag en bekijkt of je aan de voorwaarden voldoet. Als je werkgever is aangesloten bij de Rijksroosterapplicatie (RRA) dan ontvang je de garantietoelage automatisch en hoef je deze niet via het P-Direktportaal aan te vragen. Als je werkgever is aangesloten bij een andere roosterapplicatie, ga dan bij je werkgever na of je de garantietoelage automatisch ontvangt of dat je deze moet declareren via het P-Direktportaal.