Terugbetalen

Als u te veel geld hebt ontvangen, moet u dit bedrag aan uw werkgever terugbetalen. Hoe u dit terugbetaalt, is afhankelijk van de oorzaak, de omstandigheden en uw persoonlijke situatie.

Uw werkgever kan kiezen voor een betalingsregeling of om in schrijnende situaties tijdelijk of definitief af te zien van terugvordering. Uw werkgever kan het bedrag in een betalingsregeling vaststellen. Soms krijgt u een brief om de terugvordering formeel aan te kondigen.

Voorfase

Voordat uw werkgever een besluit neemt over het terug te betalen bedrag en de betalingsregeling, kan er een zogeheten ‘voorfase’ zijn. In deze voorfase vindt er met u een gesprek plaats. In dit gesprek wordt verteld wat de hoogte van het bedrag is en de manier waarop uw werkgever dit bedrag van u wil terugkrijgen. Er kan zo nodig overleg plaatsvinden over een terugbetalingsregeling. Overleg in de voorfase hoeft niet plaats te vinden aan de hand van exacte bedragen. Het kan daarbij ook gaan om een bedrag bij benadering.

Terugvordering door verrekening

Meestal gebeurt terugvordering door verrekening. Dit betekent dat het ten onrechte betaalde bedrag wordt ingehouden op de nog aan u uit te betalen bedragen.

Heeft u geen aanspraken meer op betalingen van uw werkgever of is het redelijk dat u het bedrag direct terugbetaalt? Dan zal uw (ex-) werkgever u vragen het bedrag waarop u geen recht had onmiddellijk terug te storten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij onbetaald verlof of na ontslag.

Een onterecht ontvangen bedrag kan worden verrekend met uw salaris, inclusief toelagen. Ook kan het verrekend worden met bijvoorbeeld een gedeelte van uw IKB-budget. Er kan niet worden verrekend met onkostenvergoedingen, zoals reiskosten.

Duidelijke oorzaak

Als u bijvoorbeeld uw ouderschapsverlof of de wijziging van uw arbeidsduur niet op tijd geregistreerd heeft, dan ligt de oorzaak van de fout bij uzelf. Ontvangt u een zeer hoge vergoeding van bijvoorbeeld 60.000 euro voor overwerk, dan is er sprake van een duidelijke fout van uw werkgever.

In dergelijke situaties is er geen voorfase. Het aan u onterecht uitbetaalde bedrag wordt direct met de eerstvolgende salarisbetaling(en) verrekend. De salarisstrook geldt in dit geval als beschikking. Op de salarisstrook staat het terug te vorderen bedrag. Is uw salaris niet toereikend? Dan wordt u gevraagd het teveel betaalde bedrag onmiddellijk terug te storten. Als u kunt aantonen dat u het bedrag niet in één keer kunt terugbetalen, dan kunt u uw werkgever om een betalingsregeling vragen.

Betalingsregeling

Ligt de oorzaak van het teveel betaalde bedrag bij u, maar kunt u niet in 1 keer het bedrag terugbetalen? Dat treft u met uw werkgever een betalingsregeling. Het maandelijks te verrekenen bedrag is zo hoog mogelijk. Het bedrag is in ieder geval minimaal 7,5% van uw bruto salaris.

Is er sprake van een fout van uw werkgever? Dan vindt de verrekening meestal plaats in maandelijkse termijnen. Het bedrag dat netto wordt ingehouden bedraagt 7,5% van uw bruto salaris.

Voorbeeld
U verdient het maximumsalaris van schaal 8. In dit geval ontvangt u 7,5% van uw bruto salaris per maand minder. Dit is ongeveer 10% van uw netto salaris.

Is er sprake van een fout van de werkgever? Dan vindt de verrekening meestal plaats in maandelijkse termijnen. Het bedrag dat netto wordt ingehouden bedraagt 7,5% van uw brutosalaris.

Het mag bij een verrekening niet zo zijn dat u bij uw salarisbetaling onvoldoende inkomsten overhoudt. U ontvangt minimaal het voor u geldende minimumloon voor de uren die u gewerkt heeft. In zeer uitzonderlijke situaties, zoals bijvoorbeeld loonbeslag, is dit anders. 

Afwijkende termijnbedragen

Uw werkgever kan bij een betalingsregeling afwijken van het minimale termijnbedrag van 7,5% van uw brutosalaris. Dat kan bijvoorbeeld alsu bereid bent om meer terug te betalen. Ook dan geldt de basisregel dat u in ieder geval het minimumloon dient over te houden. In zeer uitzonderlijke situaties is dit anders.

Overlijden

Als u komt te overlijden wordt een te veel uitbetaald bedrag verrekend met de na te betalen bedragen en met de overlijdensuitkering. Het restant kan worden teruggevorderd bij de erfgenamen. Bij overlijden kan de werkgever uit eerbied voor de overledene geheel of gedeeltelijk van terugvordering bij de erfgenamen afzien.