Schulden en loonbeslag

Heb je geldproblemen door schulden? Het kan belangrijk zijn dat je manager hiervan weet. Want je werkgever kan je helpen zoeken naar oplossingen. En op een bepaald moment kan een schuldeiser beslag laten leggen op een deel van je inkomen (loonbeslag). Dat loopt altijd via je werkgever.

Waar vind je hulp bij schulden?

Het Nibud en het platform Wijzer in geldzaken bieden online hulpmiddelen om geldzaken op orde te krijgen.

Lukt het niet om zelfstandig uit de geldproblemen te komen? Ga praten met een vertrouwd en deskundig iemand. Bijvoorbeeld een bedrijfsmaatschappelijk werker, je leidinggevende of een medewerker van het Financieel loket van O&P Rijk.   Je kan zelf direct een afspraak maken. Op deze pagina zie je welke financieel hulpverlener werkzaam is voor jouw organisatie. Schakel eventueel een instelling voor schuldsanering in. Je werkgever kan je hiermee in contact brengen. Vraag ook of je organisatie een sociaal fonds heeft.

Wanneer krijg je te maken met loonbeslag?

Loonbeslag gaat niet zomaar. Als het ervan komt, is er veel aan voorafgegaan:

  1. Je betaalt een rekening of boete niet. Ook niet na 2 of meer betalingsherinneringen. En ook niet nadat de schuldeiser een incassobureau inschakelt.
  2. De schuldeiser schakelt een gerechtsdeurwaarder in.
  3. De deurwaarder vraagt de rechtbank om een verklaring dat de vordering klopt. Jij kunt tijdens een zitting jouw kant van het verhaal vertellen. De rechtbank beslist.
    Sommige schuldeisers, zoals de Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) of het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO), mogen deze stap 3 overslaan.
  4. Moet je betalen? Dan komt de deurwaarder bij je werkgever met een ‘loonbeslag’. Daarin staat hoe hoog het bedrag is dat je werkgever moet inhouden op je salaris.


Je werkgever moet meewerken aan de uitvoering van je loonbeslag. P-Direkt maakt het bedrag elke maand over aan de schuldeiser, totdat je hele schuld is betaald.

Zijn er meer schuldeisers die beslagleggen op je salaris? Dan regelt 1 deurwaarder met je werkgever de betaling en de verdeling. Schulden aan bijvoorbeeld de Belastingdienst gaan vóór andere schulden.

Hoe hoog is je loonbeslag?

In het loonbeslag staat welk deel van je inkomen naar de schuldeiser moet. Dit is het bedrag van de rekening of de boete met de bijkomende kosten en de kosten van de deurwaarder en de rechtbank.

De deurwaarder zorgt dat je altijd een minimum bedrag overhoudt om van te leven: je beslagvrije voet. Onkostenvergoedingen zoals een reiskostenvergoeding vallen buiten het loonbeslag.

IKB en loonbeslag

Je schuld kan zo hoog zijn dat je IKB-budget binnen het loonbeslag valt. Dan betaalt P-Direkt aan de schuldeiser alles uit wat je tot het moment van loonbeslag aan IKB-budget hebt opgebouwd maar nog niet besteed, en alles wat je daarna opbouwt. Heb je IKB-keuzes gemaakt voor besteding later in het jaar? Die vervallen. Dit geldt ook voor keuzes om IKB-uren te kopen of te laten uitbetalen. Je kunt je IKB-budget niet meer besteden aan fiscaalvriendelijke doelen.

Loonbeslag heeft geen gevolgen voor je gekregen IKB-uren.

Kun je worden ontslagen bij schulden of loonbeslag?

Financiële problemen zijn op zich geen reden voor ontslag. Ze kunnen jou of je werkgever wel in een lastige positie brengen. Bijvoorbeeld omdat bij schulden het risico van fraude en omkoping groter is.

Hoe groot dit risico is, hangt af van je functie. Het kan helpen als je werkgever je tijdelijk ander werk of een andere functie aanbiedt. Is dat echt niet mogelijk en functioneer je door je financiële problemen niet meer goed? Alleen dan kan je werkgever je ontslaan omdat je ongeschikt bent voor je functie.

Ook telt mee hoe je omgaat met je financiële problemen. Stel dat je nieuwe schulden laat ontstaan die je had kunnen voorkomen. Of dat je betalingsafspraken niet nakomt. Dan gedraag je je niet als een goed rijksambtenaar. Je omgeving gaat misschien twijfelen aan je betrouwbaarheid en integriteit. Daardoor kan het voor je werkgever onmogelijk worden om je in dienst te houden.

Zie ook

Informatie voor managers en hr-ondersteuners over schuldhulpverlening aan medewerkers
Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering