Wie is aansprakelijk?
Een werkgever heeft een zorgplicht voor de veiligheid op het werk. De werkgever moet dus zoveel mogelijk voorkomen dat zich ongevallen op het werk voordoen. Komt uw werkgever deze verplichtingen niet na? Dan kan hij verantwoordelijk gehouden worden –aansprakelijk gesteld worden- voor de veroorzaakte schade. Behalve bij schade die met opzet of door bewust roekeloos handelen door een werknemer is veroorzaakt.
Dienstongeval, Beroepsziekte of Beroepsincident
Heeft u te maken met een dienstongeval, beroepsziekte of beroepsincident? Dan zijn werkgevers wettelijk aansprakelijk voor schade. Het gaat hier om schade van de werknemer die ontstaat tijdens het uitvoeren van het werk. In de CAO Rijk staan extra rechten in aanvulling op de wettelijke aansprakelijkheid.
Ongeval door sport op het werk
Is mijn werkgever aansprakelijk als ik tijdens sport op mijn werk mijn arm breek? Dat hangt af van de situatie waarin u het letsel heeft opgelopen. Gaat het om vrijwillige sportactiviteiten? Dan is het risico van een ongeval volledig voor uw rekening. Uw werkgever vergoedt uw schade of medische kosten in dat geval niet.
Gaat het om sportactiviteiten waaraan u verplicht moest deelnemen? Dan komt het risico van een ongeval voor rekening van uw werkgever. U kunt uw werkgever aansprakelijk stellen voor de schade die u heeft opgelopen. Dit kan niet als u zelf schuld aan het ongeval had of onvoorzichtig was.
Verkeersovertreding
Als u tijdens werktijd een verkeersovertreding heeft begaan en hiervoor bent beboet, dan betaalt u zelf het boetebedrag. Dit is ook het geval als de boete naar uw werkgever wordt opgestuurd. Hij verhaalt het boetebedrag dan op u.
Vindt uw werkgever dat de verkeersovertreding u niet valt te verwijten? Dan komt de boete voor rekening van uw werkgever. Als u bent beboet, dan krijgt u van uw werkgever altijd de gelegenheid om uw kant van het verhaal te vertellen.
Persoonlijke eigendommen
De persoonlijke eigendommen die u nodig heeft voor uw werk of die u gebruikt op het werk, kunnen worden beschadigd of gestolen. Uw werkgever is in principe niet aansprakelijk voor deze schade. Wel kan uw werkgever als hij dat rechtvaardig vindt (een deel van) de kosten vergoeden of u een financiële tegemoetkoming geven.
Schade aan spullen op het werk
Het kan voorkomen dat er tijdens werkzaamheden zaken sneuvelen: een laptop kan crashen of gestolen worden, een dienstauto kan schade oplopen. Uw werkgever kan deze schade alleen op u verhalen, als de schade aan u te wijten is.
Is uw werkgever van plan om schade op u te verhalen? Dan meldt hij u eerst waarom hij dat van plan is. Uw werkgever stelt u in de gelegenheid hierop te reageren, zodat alle feiten en omstandigheden bij hem bekend zijn. Pas als hem de feiten en omstandigheden bekend zijn, neemt uw werkgever een definitief besluit.