Vaste reiskostenvergoedingen lopen door tijdens coronamaatregelen
Ontvangt u als rijksambtenaar een vaste reiskostenvergoeding? Dan loopt deze vergoeding door. Ook als u sinds 13 maart 2020 (zo goed als) volledig thuiswerkt vanwege de coronamaatregelen.
Normaal gesproken stopt een vaste reiskostenvergoeding als een medewerker 6 weken afwezig is of niet naar de vaste werklocatie reist. Dit volgt uit fiscale voorschriften. De staatssecretaris van Financiën heeft besloten dat er nu geen fiscale gevolgen zitten aan het laten doorlopen van de vaste reiskostenvergoeding indien werknemers niet meer naar het werk reizen vanwege coronamaatregelen. Meer informatie hierover vindt u in de Kamerbrief beleidsbesluit fiscale maatregelen coronacrisis en het Besluit noodmaatregelen coronacrisis.
Voor wie geldt deze maatregel?
Deze maatregel geldt voor alle werknemers die een vaste vergoeding ontvangen voor regelmatig reizen. Bij de sector Rijk gaat het dan om:
- Een vergoeding voor woon-werkverkeer met de fiets
- Een vergoeding voor woon-werkverkeer met overig eigen vervoer
- Een vaste vergoeding voor dienstreizen.
Uw werkgever mag blijven uitgaan van het reispatroon waarop de vergoeding is gebaseerd als u door de coronacrisis tijdelijk niet op deze manier kunt reizen.
Reist u met het openbaar vervoer en maakt u voor woon-werkverkeer normaal gesproken gebruik van een mobiliteitskaart van uw werkgever? Dan verandert er niets voor u.
Wanneer geldt de maatregel?
De maatregel geldt alleen als u vanwege de coronacrisis thuis bent en daardoor niet (dagelijks) de woon-werkafstand aflegt. In andere situaties stopt de vaste vergoeding voor regelmatig reizen wel als u zes weken niet naar de vaste werklocatie reist. Bijvoorbeeld als u afwezig bent vanwege zwangerschaps- en bevallingsverlof of ziekte.